Οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία – Τι σημαίνουν στη πράξη;

Από το πρωί η Ρωσία προσπαθεί να συγκρατήσει τη ζημιά που ήδη υπόκειται η οικονομία της μετά από τις σκληρές κυρώσεις των Δυτικών χωρών. Το ρούβλι κατέρρευσε έως και 40% σε ιστορικό χαμηλό, μαζί με τις μετοχές σημαντικών Ρωσικών επιχειρήσεων εισηγμένων στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ωθώντας την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να διπλασιάσει ουσιαστικά τα επιτόκια σήμερα αλλά και να προχωρήσει στην αγορά χρυσού

Διαβάστε Περισσότερα  

«Η αξία του συμβούλου έγκειται στη γνώση και στην εξειδίκευση του στο συμβουλευτικό έργο»

"Σε μια ιδιαιτέρως πολύπλοκη κανονιστική περίοδο και σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι σύγχρονες επιχειρήσεις του κλάδου χρειάζονται εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες όσο ποτέ άλλοτε. Η κανονιστική συμμόρφωση πρέπει να εκτείνεται στις καθημερινές εργασίες της επιχείρησης με τη διαμόρφωση των κατάλληλων διαδικασιών και των απαιτούμενων πολιτικών και εντύπων, πρέπει να ελέγχεται συστηματικά και τέλος πρέπει να αποδεικνύεται εποπτικά.»

Διαβάστε Περισσότερα  

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση VS FinTech / InsurTech και η ΠΕΕ 189/14.5.2021 της Τράπεζας της Ελλάδος για το «Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον – Regulatory Sandbox»

Η ραγδαία είσοδος του Insurtech καθώς και η υιοθέτηση χρηματοοικονομικών τεχνολογικών εργαλείων και επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στην τεχνολογία, έχουν κατ’ επανάληψη πυροδοτήσει πληθώρα συζητήσεων αναφορικά με την δυνατότητα εποπτείας και την ανάγκη διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ χρηματοοικονομικών τεχνολογικών εργαλείων και προϊόντων σε σχέση με τα παραδοσιακά δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα  

Γιατί οδηγούμαστε στην αναθεώρηση της Οδηγίας Solvency II ;

Πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση της, η Οδηγία Solvency II αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πιο εξειδικευμένα κανονιστικά πλαίσια στον κόσμο που έχουν σαν βάση τη διαχείριση κινδύνων. Η μέχρι τώρα εμπειρία, σε συνδυασμό με τις ιδιάζουσες συνθήκες που επέφερε η πανδημία στην ασφαλιστική βιομηχανία , απέδειξε πως το κανονιστικό πλαίσιο υπήρξε ιδιαιτέρως ανθεκτικό στην μεταβλητότητα των πρωτοφανών συνθηκών που επικρατήσαν αλλά και ιδιαιτέρως ωφέλιμο ως προς την επιχειρησιακή οργάνωση των εταιριών και στον συντονισμό των εποπτικών αρχών ανά την Ευρώπη. Γιατί λοιπόν χρειάζεται να αναθεωρηθεί ;

Διαβάστε Περισσότερα  

Η πανδημία ως «τεχνολογικός επιταχυντής» και η ιδιωτική ασφάλιση

ηλεργασία, τηλεκπαίδευση, απαγόρευση κυκλοφορίας, κλειστά καταστήματα μόνο με online λειτουργία και νοσοκομεία που πλησιάζουν την πληρότητα. Μια κοινωνία βυθισμένη πια σε κατάθλιψη, παλεύει με την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας αλλά και το φόβο της ασθένειας.

Διαβάστε Περισσότερα  

Το μέλλον στην διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και η αναθεώρηση της Οδηγίας IDD

Όπως ήταν εξ αρχής αναμενόμενο, το 2021 είναι η χρονιά κατά την οποία θα γίνει η πρώτη αναθεώρηση του κειμένου της Οδηγίας IDD για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) την 12η Νοεμβρίου 2020 ανακοίνωσε σχετική έρευνα προκειμένου να συγκεντρώσει σχόλια από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την μέχρι τώρα εμπειρία τους από το κανονιστικό πλαίσιο, κυρίως στο κομμάτι της βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων συμβουλών και των μεθόδων πώλησης, καθώς και για τις επιπτώσεις της Οδηγίας μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμεσολάβησης.

Διαβάστε Περισσότερα